marți, 21 octombrie 2008

Traieste cu HIV: HIV si imbatranirea

Nu este nici o indoiala asupra beneficiilor terapiei ARV in a prelungi viata. In timp ce a permis multor persoane care traiesc cu HIV sa isi planifice anii “de aur”, totodata a insemnat pregatirea pentru a face fata problemelor de sanatate aparute o data cu inaintarea in varsta. Conform statisticilor, 15 procente din cei care traiesc cu HIV au peste 50 ani. In schimb, este o crestere in nevoia de a intelege si a tine sub control bolile caracteristice imbatranirii, cum ar fi bolile de inima, cancerul, diabetul si osteoporoza, toate putand fi complicate de HIV si tratamentul ARV.

Este HIV sau batranetea?

Cand ai peste 50 ani si esti HIV pozitiv, poate fi greu sa distingi semnele normale ale imbatranirii de semnele infectiei HIV sau de efectele adverse ale medicamentelor ARV. Chiar daca studiile au aratat ca HIV si terapia ARV pot creste riscurile de aparitie a unor boli cum ar fi bolile de inima, slabirea oaselor si cancerul, factorii de risc traditionali cum ar fi istoricul familial, fumatul si dieta/exercitiile fizice de asemenea joaca un rol major si devin importanti pe masura ce inaintam in varsta.
Pentru a distinge daca HIV, ARV-urile si/sau alti factori contribuie la aparitia unor probleme de sanatate, sau daca sunt doar factori de risc, necesita comunicare si coordonare atenta cu medicul tau. Acest lucru inseamna a verifica “intreaga stare de sanatate” nu doar incarcatura virala si nivelul CD4. Examenele clinice regulate; testele de laborator pentru monitorizarea starii inimii, plamanilor, ficatului, rinichilor si altor organe; si eliminarea conditiilor de risc sunt esentiale pentru a imbatrani bine cu HIV.

Care probleme de sanatate trebuie urmarite?

Bolile cardiace. Pe masura ce inaintam in varsta nivelul de colesterol din artere creste, astfel riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral creste. HIV si medicamentele ARV pot creste si mai mult acest risc. Persoanele sero-pozitive peste 50 ani, in special barbatii, trebuie sa discute cu medicul despre monitorizarea atenta a colesterolului si a tensiunii arteriale si sa ia in considerarea metodele de diminuare a obiceiurilor de risc: exercitiile fizice, renuntarea la fumat si dieta sanatoasa.
Cancerul. Studiile au aratat ca, cancerul de prostata, san si colon nu este mai des intalnit la persoanele sero-pozitive. Insa HIV poate creste riscul de aparitie a tumorilor datorate unor virusi cum ar fi sarcomul lui Kaposi, limfomul si cancerul de col uterin si cel anal. Poate creste si riscul de aparitie si a altor tipuri de cancer cum ar fi cel pulmonar si cel de piele. Insa nici unul din aceste tipuri nu sunt comune si toate pot fi descoperite in stadii incipiente, tratabile in urma screeningului.
Problemele oaselor. Slabirea oaselor, osteopenia si osteoporoza, poate aparea cu inaintarea in varsta, mai ales la femeile ajunse la menopauza, sero-pozitive si care sunt pe terapie ARV. Un test simplu si nedureros numit “testare DEXA” te ajuta pe tine si medicul tau sa verificati starea oaselor si sa vedeti daca exista riscul de fracturi. Vitamina D si calciul iti pot fi de folos, insa exista si medicamente care iti pot fi prescrise pentru a intari oasele.
Problemele cognitive. Functia mentala, incluzand memoria si concentrarea, tinde sa scada o data cu imbatranirea, insa functia cognitiva poate fi slabita si de HIV si unele medicamente. Desi exista diverse medicamente pentru acest lucru, unele dintre ele trebuie folosite cu grija la persoanele in varsta.
Numarul crescut de medicamente. La batranete folosim mai multe medicamente pentru problemele diverse, astfel creste riscul de interactiuni medicamentoase periculoase. Medicatia ARV poate afecta, sau poate fi afectata de, celelate medicamente pentru alte probleme de sanatate, ducand la niveluri crescute sau scazute de medicamente in sange. Acest lucru poate impiedica medicamentele sa functioneze corespunzator, sau poate creste riscul de aparitie a efectelor secundare periculoase. Persoanele varstnice pot fi mai susceptibile la interactiuni medicamentoase datorita deteriorarii ficatului si rinichilor, organe raspunzatoare de metabolizarea medicamentelor. Spune-i medicului tau despre toate medicamentele pe care le iei, chiar si cele naturiste sau cele care se procura fara reteta.

SFATURI UTILE

Imbatranind cu HIV inseamna sa iei contact cu provocarile date de problemele de sanatate ale varstei inaintate.

¦Mai presus de incarcatura virala
Pe langa analizele pentru HIV si analizele de rutina trebuie facute periodic mai ales pe masura ce inaintam in varsta. Intreaba medicul despre celelalte teste pe care trebuie sa le faci pentru a-ti monitoriza starea de sanatate.

¦Corpul vorbeste
Imbatranirea intr-un mod elegant necesita mai mult decat controale la medic si luarea medicamentelor. Inseamna luarea unor decizii importante cum ar fi renuntarea la fumat, consum de alcool si droguri; consumarea unei diete sanatoase; exercitii fizice regulate si mentinerea unei greutati corporale corespunzatoare.

¦Mintea conteaza
Unele studii au aratat ca activitatile mentale zilnice cum ar fi rebusul si puzzlelul pot ajuta la reducerea riscului de aparitie a deteriorarii mentale.

¦Prietenii conteaza
Studiile au aratat ca persoanele care au o viata sociala activa, care mentin legatura cu prietenii si familia, traiesc o viata mai lunga si mai fericita decat cele care se izoleaza.

aceste informatii au fost preluate si traduse de pe www.poz.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu