luni, 20 octombrie 2008

Traieste cu HIV: Femeile si HIV

Virusul HIV ma afecteaza diferit decat pe un barbat?

Femeile cu HIV pot trai o viata lunga si sanatoasa cu ingrijiri si tratament. La inceput studiile sugerau ca femeile progreseaza la stadiul de SIDA mai rapid ca barbatii. Dar studiile recente nu au demonstrat asta. Femeile par sa aiba acces mai greoi la testarea HIV, ingrijire, servicii si suport si ele dau mai multa importanta sanatatii celor dragi decat a lor. De asemenea, femeile sero+ se pot lovi de stigmate si stereotipuri nefondate. Insa, servicii si ingrijire pentru femei exista, chiar si pentru cele care nu au nationalitate romana. De asemenea, medicii, incluzand aici medicii de medicina generala, ginecologii si obstreticienii, au invatat mult mai multe lucruri despre HIV ca in trecut.

Sunt femeile cu HIV supuse unui risc mai mare pentru alte probleme de sanatate?

Este important sa mergi la medicul tau regulat si sa vorbesti cinstit despre grijile legate de sanatatea sexuala. Unele probleme ginecologice sunt mai des intalnite, mai serioase si mai dificil de tratat la femeile cu HIV si unele nu prezinta simptome notabile. Aceste probleme includ: herpesul genital, virusul papilomatos uman (human papilloma virus, HPV, care duce la formarea negilor, a leziunilor pre si canceroase la nivelul cervixului si anusului), boala inflamatorie a pelvisului si infectii vaginale cu scurgeri. Multe dintre aceste manifestari sunt tratabile, simptomele herpesului pot fi eliminate cu medicatie.

Tratamentul ARV actioneaza la fel de bine la femei?

Da. Chiar daca studiile, legate de tratamentul ARV la femei, au fost intrerupte, toate medicamentele ARV se pare ca actioneaza la fel atat la barbati cat si la femei. Insa, femeile sero+ tind sa aiba unele efecte secundare la tratament in plus. Acest lucru poate fi datorat faptului ca medicamentele dezvolta o concentratie mai mare la femei, probabil datorita corpului mai mic, sau a metabolismului si hormonilor diferiti. Este normal ca unele efecte secundare sa apara cand incepi tratamentul, insa discuta cu medicul tau daca persista.

Am aflat ca sunt sero-pozitiva in timpul sarcinii. Copilul meu va avea HIV?

Este foarte important sa primesti ingrijire prenatala, daca esti infectata cu HIV si gravida, pentru a asigura sanatatea copilului tau. Cu tratamentul corect, riscul de a transmite virusul copilului tau este mai mic de 2%.

Pot sa transmit virusul HIV sotului sau iubitului meu? Dar copiilor si colegilor de serviciu?

HIV nu poate fi transmis prin contacte uzuale cum sunt sarutul, imbratisarile si folosirea aceleasi vesele. Nu poate fi transmis nici prin clanta de la usa, stranduri sau capacul de la toaleta. Insa, barbatii transmit mai usor HIV la femeie decat invers. Prezervativele te protejaza atat pe tine cat si pe partenerul tau de bolile cu transmitere sexuala.

SFATURI UTILE

Pentru a te ingriji ca femeie inseamna sa iei contact cu serviciile de care ai nevoie. Ce poti face:

¦Cauta medicul potrivit

Este important sa lucrezi cu un medic in care sa ai incredere si cu care sa te simti confortabila. Vei vrea sa discuti probleme ca sexul, sarcina, abuzul de droguri sau depresii fara a fi judecata. Pentru a gasi un medic convenabil pentru tine, discuta cu o organizatie care se ocupa de HIV, intreaba alti medici cu care ai colaborat, sau intreaba prietenii. Trebuie sa colaborezi cu un medic specialist pe boli infectioase, dar poate va fi bine sa colaborezi si cu un ginecolog care stie despre HIV.

¦Verifica medicamentele

Unele medicamente ARV pot interactiona cu anticonceptionalele pe care le iei. Discuta cu medicul tau despre orice tratament care ti s-a prescris si il urmezi.

¦Controleaza-te periodic

Schimbarile cancerigene aparute la cervix si anus, datorate infectiei cu HPV, sunt intalnite mai des la femeile cu HIV. Pentru a le descoperi din timp este recomandat un examen Papanicolau cand esti diagnosticata cu HIV si altul peste sase luni. Daca totul este bine este recomandat un examen Papanicolau in fiecare an.

¦Cauta suport

Sunt mai multe servicii de suport care ajuta femeile sero+ care se confrunta cu probleme medicale, dispute familiale, probleme de locuinta si financiare, violenta domestica, depresii si abuz de droguri. Discuta cu medicul tau despre asta sau cu o organizatie care se ocupa de problemele persoanelor cu HIV.

aceste informatii au fost preluate si traduse de pe www.poz.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu