marți, 21 octombrie 2008

Exercitiile fizice de forta ard mai multe grasimi decat cele de anduranta la persoanele cu HIV

Antrenamentele de forta, care includ ridicarea greutatilor, duc la o scadere mai mare a grasimii corpului decat antrenamentele de anduranta, care includ activitati precum alergatul si mersul pe bicicleta, la persoanele care traiesc cu HIV, dupa cum se mentioneaza intr-un studiu publicat in octombrie in The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. In timp ce aceste descoperiri pot fi bune pentru persoanele cu acumulare de grasime asociata lipodistrofiei, ele pot sugera ca la persoanele cu pierdere de grasime ca cei cu lipoatrofie pot intensifica pierderea de grasime.

Ambele tipuri de exercitii au fost studiate pentru a se vedea in ce mod ele protejaza organismul la cei cu dereglari reversibile ale metabolismului cum ar fi diabetul si acumularea de grasime pe abdomen la persoanele HIV negative. Cele doua tipuri de exercitii nu au fost insa niciodata studiate fata in fata pentru a vedea daca si in ce masura ajuta persoanele HIV pozitive cu probleme de glicemie, acumulare de grasime si mentinerea grasimii la cei cu pierdere.

Dr Birgitte Lindegaard, MD, PhD, si colegii ei de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca au facut un studiu pe 18 barbati HIV pozitivi care aveau probleme de pierdere de grasime pe fata, membre si fese si cel putin un marker al lipodistrofiei, incluzand nivel crescut al colesterolului, reducerea sensibilitatii insulinei si acumulare de grasime pe abdomen. Opt dintre ei au fost pusi sa faca exercitii fizice de anduranta de trei ori pe saptamana timp de 16 saptamani, si zece dintre ei au fost pusi sa faca exercitii de forta de 3 ori pe saptamana timp de 16 saptamani. Varsta maxima in ambele grupuri a fosy 47 si indicele de masa corporala era in limite normale.

Echipa dr Lindegaard a descoperit ca ambele grupuri au avut o imbunatatire a glicemiei. Grupul cu exercitii de forta a avut o mai mare piedere de grasime si greutate, incluzand grasimea de pe membre, chiar daca au avut si crestere de masa musculara. Grupul celor cu exercitii de anduranta nu a pierdut din greutate si din grasime asa mult, dar nici nu au recapatat masa musculara. Ei au avut imbunatatiri la nivelul unor markeri ai inflamatiei, care sunt asociati atat cu diabetul cat si cu bolile cardiovasculare, in timp ce grupul cu exercitii de forta nu a facut-o.

Autorii au recunoscut ca studiul lor a fost facut pe putine persoane si nu au comparat lucrurile gasite cu un alt grup de control care sa nu faca exercitii. De asemenea, alte studii precedente au aratat ca persoanele HIV negative care fac exercitii fizice de anduranta au pierdut din grasimea de pe abdomen. Cu toate acestea, dr Lendegaard si echipa sa recomanda ca persoanele HIV pozitive cu lipodistrofie sa faca atat exercitii de forta cat si de anduranta.

articolul original il gasiti aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu