luni, 20 octombrie 2008

Traieste cu HIV: Ce trebuie sa stii despre analizele de laborator

De ce am nevoie de analizele de laborator?

Inainte de a fi diagnosticat cu HIV, probabil ca nu aveai nevoie de analize de sange in mod regulat. Cu HIV, testele sanguine regulate sunt importante pentru a te mentine sanatos. Testele va ajuta pe tine si pe medicul tau:

¦ sa decideti cand sa incepi tratamentul ARV, dar si cel pentru alte infectii;

¦ sa aflati daca un medicament va fi bun pentru tine, sau cand nu mai e eficient;

¦ sa confirme daca tratamentul cauzeaza anumite efecte secundare;

¦ sa verificati alte probleme de sanatate, inclusiv cele nelegate de HIV.

Ce este hemoleucograma?

Una din cele mai importante analize de sange pe care trebuie s-o faci la un control de rutina este hemoleucograma. Aceasta verifica cele trei tipuri majore de celule sanguine: globule rosii, globule albe si trombocite. HIV, unele medicamente si alte infectii pot provoca modificari ale hemoleucogramei, conducand la anemie sau alte dereglari sanguine.

Ce reprezinta nivelul (numarul) celulelor CD4?

CD4, un grup de celule albe sanguine, ajuta corpul sa se apere impotriva unor infectii si cancer. HIV ataca si omoara aceste celule. Prin urmare, verificarea numarului CD4 in proba de sange ajuta la determinarea starii de sanatate a sistemului imunitar. Valorile “normale” ale nivelului CD4 sunt cuprinse intre 500 si 1500 celule/mm3 de sange; daca CD4 scad sub 350 la persoanele cu HIV, adesea tratamentul este recomandat. Mentinerea nivelului CD4 ridicat, implicit si un sistem imunitar puternic, este telul tratamentului ARV.

Mai sunt si alte teste specifice pentru HIV?

Da. Acestea includ:

¦ Incarcatura virala: acest test masoara cantitatea de virus HIV din sange. Cand este folosit in combinatie cu nivelul CD4, este extrem de folositor pentru a determina cand sa incepi sau sa schimbi tratamentul.

¦ Testul de rezistenta la medicamentele ARV: in timp ce incarcatura virala poate sa iti arate daca tratamentul nu mai e eficient, testul de rezistenta iti poate explica de ce. Unele teste de rezistenta sunt indicate chiar inainte de a incepe tratamentul prima data.

Ce sunt testele de biochimie sanguina?

Cunoscute mai simplu ca biochimie, aceste teste masoara valoarea unor substante chimice importante din sange. Tu si medicul tau puteti folosi testul pentru a verifica starea organelor majore ale corpului, cum sunt ficatul si rinichii, care pot fi afectate de HIV, alte infectii si medicamente. Probleme la unele organe pot aparea datorita unor antecedente familiale sau personale de imbolnavire, sau datorita unor medicamente. In acest caz, pot fi recomandate mai multe teste detaliate, incluzand examinarea atenta a sanatatii inimii, rinichilor si ficatului.

SFATURI UTILE

Pentru a afla cat mai mult de la testele sanguine:

¦Testeaza-te regulat

Testele uzuale, incluzand nivelul CD4, incarcatura virala, hemoleucograma si biochimia, ar trebui facute la fiecare trei pana la sase luni la persoanele sero-pozitive.

¦Urmareste tendintele

Valoarea CD4 pare scazuta? Este vreo crestere neasteptata a incarcaturii virale? Nu lasa un singur rezultat sa te afecteze. Retestarea si urmarirea tentintelor peste timp sunt esentiale pentru a intelege sensul rezultatului testelor.

¦Testeaza-te dimineata pe nemancate

Recoltarea sangelui se face dimineata inainte de a manca. Unele alimente si bauturi pot influenta unele teste, incluzand glicemia, nivelul trigliceridelor si colesterolului.

¦Spune tot

Nu te simti bine? Uiti doze? Fa bine si spune medicului. Rezultatul testelor pot sa nu insemne mare lucru fara informatii personale date de tine.

¦Sunt in limitele normale?

Fiecare rezultat al testelor contine si limitele intre care se incadreaza valorile normale ale fiecarei substante pentru ca o persoana sa fie sanatoasa. Insa, valoarea “normala” pentru unele poate varia in functie de varsta, sex si etnie. Poate varia si intre laboratoare. Dicuta cu medicul despre asta.

¦Invata mai mult

Cere medicului o copie a rezultatelor analizelor. Intreaba ce reprezinta fiecare test, de ce este important si ce poti face pentru a mentine valorile in limitele normale pentru a avea un corp sanatos.

aceste informatii au fost preluate si traduse de pe www.poz.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu