marți, 21 octombrie 2008

Traieste cu HIV: Cai de transmitere si prevenire a HIV

HIV a fost stabilit ca si cauza de producere a SIDA in 1983. De atunci, am invatat mult despre caile pe care HIV se poate sau nu se poate transmite. Aceasta hartie contine informatii referitoare la transmiterea HIV dar nu trebuie sa reprezinte o alternativa la informatiile medicale sau pentru testare. Daca te temi ca ai fost expus la HIV, indiferent de cat de mic este riscul si oricat de multa informatie gasesti in alta parte, trebuie sa iei legatura cu un medic infectionist sau cu un centru de testare si sa fii testat pentru HIV.

Cum se transmite HIV?

HIV se gaseste in sperma, lichide vaginale, sange si lapte matern. El intra in corp prin taieturi deschise, rani si plagi ale pielii; prin mucoase, ca cea din interiorul vaginului si anusului; sau prin injectare directa. Sunt mai multe cai de transmitere a HIV:

• Relatii sexuale vaginale sau anale neprotejate cu un partener care fie este sero+ fie nu isi stie statusul. Sexul oral nu este o cale eficienta de transmitere a HIV, dar HIV poate fi raspandit prin modul asta. HIV nu este transmis prin sarut, masturbare si “lucru manual”.

• Folosirea de ace, seringi sau alte echipamente de injectare la comun cu o persoana sero+ sau care nu isi stie statusul.

• Copiii nascuti din mame sero+ pot fi infectati cu virusul HIV inainte sau in timpul nasterii, sau dupa nastere in timpul alaptarii.

• Cadrele medicale au fost infectate cu HIV la locul de munca, de obicei dupa ce au intrat in contact cu ace sau alte obiecte ascutite care contineau sange infectat cu HIV. In schimb riscul de transmitere de la cadre medicale sero+ la pacienti, este extrem de scazut.

• HIV poate fi transmis prin transfuzii de sange sau prin proceduri de coagulare a sangelui. Insa, acest mod este rar intalnit in tarile in care se testeaza sangele inainte de folosire.

HIV a fost gasit in saliva, lacrimi si urina dar numai in concentratii extrem de scazute. Si nu a fost raportat nici un caz de transmitere a HIV prin aceste fluide. HIV nu poate fi transmis prin activitati de genul strangere de mana, imbratisare sau sarut. Nu te poti infecta de pe colacul de toaleta, prosoape, scaune, tasnitoare cu apa sau mancand aceeasi mancare si folosind aceeasi vesela cu o persoana sero+. Este insa precaut sa nu folosesti aceeasi periuta de dinti si acelasi aparat de ras cu o persoana sero+. HIV nu se poate transmite prin tantari.

Cum poate fi prevenita transmiterea HIV?

Lipsa sexului (abstinenta), sau practicarea sexului numai intr-o relatie monogama cu un partener despre care stii sigur ca nu e infectat, sunt cele mai sigure cai de a evita infectia HIV. Dar daca esti activ sexual sau folosesti droguri injectabile trebuie sa tii cont de urmatoarele:

• Testeaza-te pentru HIV. Aproximativ 25% din persoanele sero+ nu stiu ca sunt infectate. Stiindu-ti statusul te poti proteja atat pe tine cat si pe cei din jur.

• Practica sexul protejat. Prezervativele si lubrifiantele, folosite corect si constant, pot reduce riscul de transmitere a HIV si a altor boli cu transmitere sexuala cand ai relatii sexuale vaginale sau anale cu un partener care este sero+ sau care nu isi cunoaste statusul.

• Redu riscul de transmitere prin folosirea drogurilor injectabile. Daca folosesti droguri injectabile, nu impartasi ace, seringi sau alte “lucruri” cu alte persoane. Daca nu poti folosi echipament de injectare steril, ai grija sa cureti acele, seringile si alte “lucruri” cu dezinfectant.

• Daca esti gravida sau te gandesti sa iti intemeiezi o familie testeaza-te pentru HIV. Daca esti sero+, ingrijirea atenta prenatala, incluzand folosirea medicamentelor ARV de catre mama, pot reduce foarte mult riscul de transmitere la bebelus la mai putin de 2%.

SFATURI UTILE

Fie ca esti sero+ sau negativ, prevenirea este responsabilitatea tuturor.

¦Comunica
Daca nu poti fi sigur de statusul partenerului tau, discuta cu el despre sexul protejat si HIV inainte de a incepe relatiile sexuale.

¦Tine-le la indemana
Daca esti activ sexual ia in considerare sa porti un prezervativ la tine mereu, pentru orice eventualitate.

¦Semnificatia prezervativului
Prezervativele expira, ca si laptele si sunt sensibile la caldura. Fereste prezervativele de caldura si soare si verifica-le data de expirare. De asemenea, pastreaza-le in locuri ferite de intepaturi.

¦Fara n9
Prezervativele care contin spermicidul nonoxynol-9 pot creste riscul de transmitere al HIV.

¦Sfat intelept
Daca te droghezi sau te imbeti te poate face sa iei riscuri pe care nu le-ai lua atunci cand esti treaz.

aceste informatii au fost preluate si traduse de pe www.poz.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu