joi, 30 octombrie 2008

Ar trebui ca tratamentul ARV sa fie inceput cand valoarea CD4 scade sub 500?

Un nou studiu a unei echipe formate din cercetatori americani si canadieni a sugerat ca persoanele care traiesc cu HIV au un risc mai scazut de deces daca incep tratamentul antiretroviral (ARV) mai devreme decat este recomandat acum, conform unei prezentari facute pe 26 octombrie a.c.

Normele de incepere a tratamentului pentru HIV din prezent recomanda ca persoanele care traiesc cu HIV sa inceapa terapia ARV atunci cand nivelul CD4 scade sub valoarea de 350. Dar conform spuselor dr. Mari Kitahata, MD, de la Universitatea din Seattle, Washington, cel mai bun timp pentru inceperea tratamentului a fost neclar datorita lipsei de date oferite de studiile clinice.

Intr-un efort de a raspunde la intrebarea plictisitoare “cand se incepe tratamentul?”, dr. Kitahata si colegii lui au prezentat continutul unor date importante detinute de o retea de clinici care trateaza persoane HIV pozitive, date care raspund la diverse intrebari cheie legate de cercetarea in domeniul HIV/SIDA.

Grupul dr. Kitahata a examinat istoricul unor pacienti dintr-un grup de persoane participante la studii clinice intre anii 1996 si 2006 in SUA si Canada, toti dintre ei au intrat in baza de date atunci cand valoarea CD4 era cuprinsa intre 351 si 500. Urmarind istoricul pacientilor, cercetatorii s-au intrebat daca inceperea tratamentului ARV in acest stadiu al infectiei HIV este asociata cu o supravietuire mai buna decat inceperea tratamentului ARV in momentul in care valoarea CD4 scade sub 350.

Aproximativ 8300 pacienti au fost inclusi in analiza. Treizeci la suta dintre participantii la studiu au inceput tratamentul imediat dupa aflarea diagnosticului, in timp ce procentul ramas de saptezeci la suta dintre participanti au asteptat pana in momentul in care valoarea CD4 a scazut sub 350.

Cercetatorii au raportat un risc de deces mai mare cu 71% la persoanele care au decis sa amane inceperea tratamentului fata de persoanele care au inceput tratamentul imediat, fapt ce a facut ca dr. Kitahata sa concluzioneze ca tratamentul ARV sa fie inceput mai devreme decat se recomanda acum.

Studiul nu a urmarit insa, deocamdata, o importanta problema de sanatate in afara supravietuirii, cum ar fi riscul de efecte secundare, aderenta si rezistenta la medicamente, in randul persoanelor care au inceput tratamentul devreme comparativ cu cei care au amanat inceperea lui.

Un aspect unic al acestui studiu, explicat de dr. Kitahata, este legat de faptul ca el prezinta caracteristicile persoanelor HIV pozitive tratate in America de Nord, spre deosebire de un studiu clinic mai amplu care ar putea include mai multe genuri de persoane. Ea a mai remarcat ca acest studiu este unul din cele mai mari care examineaza intrebarea legata de inceperea tratamentului, urmarind istoricul pacientilor din momentul inceperii tratamentului pana in momentul decesului.

Kitahata a mai spus ca un studiu clinic intamplator este necesar sa confirme aceste descoperiri, gasite si in alte doua studii mai mici facute in Europa si America de Nord care au afirmat ca inceperea tratamentului trebuie facuta atunci cand valoarea CD4 scade sub 500, si sa faca recomandari pentru schimbarea normelor actuale de incepere a tratamentului. Ea de asemenea a mai prezentat faptul ca sunt incepute si alte studii pentru a se analiza daca inceperea tratamentului la o valoarea si mai mare decat 500 a CD4 aduce avantaje si mai mari pentru supravietuire.

articolul original il gasiti aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu