luni, 20 octombrie 2008

Traieste cu HIV: Aderenta

Ce este aderenta?

Tratamentul ARV este un parteneriat. Asa cum tu te bazezi pe antiretrovirale (ARV) sa fie demonstrate ca sigure si eficiente, si ele se bazeaza pe tine sa le iei corect si la timp, in fiecare zi, pentru ca sa iti protejeze sanatatea in modul cel mai bun. Aceasta se numeste “aderenta la tratament”. Si chiar daca suna simplu, uneori nu e. Totusi e foarte important.
Daca nu iei ARV-urile cum trebuie, HIV se poate transforma si poate sa devina rezistent la efectul medicamentului (sau unei scheme), proces numit “rezistenta la tratament”. Asta poate face ca medicamentele sa nu mai functioneze corespunzator si sa limiteze optiunile terapeutice viitoare.

Ce anume am nevoie sa stiu ca sa asigur o aderenta buna?

Fie ca incepi tratamentul ARV, fie ca esti deja pe terapie, trebuie sa te asiguri ca intelegi cum trebuie luate. Poti sa iti intrebi medicul urmatoarele:

¦ Cate pastile din fiecare medicament trebuie sa iau o data?

¦ De cate ori pe zi trebuie sa iau fiecare medicament si cand sa le iau?

¦ Ar trebui sa-mi iau pastilele pe stomacul gol, sau dupa ce mananc?

¦ Pot sa imi iau ARV-urile cu celelalte medicamente pe care le iau deja? Dar impreuna cu suplimentele, produsele naturiste si medicamentele care se iau fara reteta?

¦ Ce ar trebui sa fac daca uit sa iau o doza?

Cum imi pot imbunatati aderenta?

Poate fi un numar de probleme care pot sa diminueze abilitatea unei persoane de a adera la un program medicamentos strict. Comunicand cu medicul tau, poti sa iti dai seama daca sunt obstacole in calea ta, si sa gasesti solutii pentru a le depasi:

¦ Scheme complicate. Combinatiile de ARV sunt mai puternice si mai eficiente ca niciodata in ajutarea persoanelor HIV-pozitive sa traiasca o viata mai lunga si mai sanatoasa. Schemele terapeutice sunt mai usor de luat, mai putine doze zilnice si mai putine pastile de inghitit zilnic, decat atunci cand terapia combinata a devenit standard terapeutic, aproximativ acum 10 ani. Daca simplificarea tratamentului, incluzand scheme care trebuie luate doar o data pe zi, ar putea fi folositoare pentru tine, discuta despre asta cu medicul tau.

¦ Depresie si stres. Studiile au aratat ca persoanele care sunt deprimate sau care duc o viata haotica pot avea probleme cu aderenta. Din fericire depresia este tratabila si terapeutii si psihologii te pot ajuta sa reduci stresul si haosul din viata ta.

¦ Cutii de medicamente goale. Toti am avut problema asta: sa luam ultima pastila in zilele libere in care nu este cineva la spital sa ne ajute. Atunci cand mai ai aproape cinci zile pana sa le termini mergi si ia-le pe cele pentru luna urmatoare. Si nu intra in panica daca ai ramas fara pastile sau esti plecat in alt oras de obicei fiecare spital are unele rezerve si iti poate da cateva pastile in caz de urgenta.

SFATURI UTILE

Aici gasesti metode adevarate si folosite care sa te ajute sa iei medicamentele cum trebuie.

¦ Fii precaut

Mergi sa iti iei medicamentele cam cu o saptamana inainte de a le termina, si nu strica sa ai o cutie din fiecare in plus.

¦ Acesorizeaza-te

Cutiile portabile cu alarma te pot ajuta sa menti aderenta atunci cand esti plecat.

¦ Exerseaza

Unele persoane se pregatesc pentru o schema ARV noua exersand cu jeleuri timp de o saptamana pentru a vedea unde ar putea avea probleme.

¦ Pune-te pe primul loc

Deseori ne pierdem in responsabilitatile fata de ceilalti, ca familia sau slujba. Daca asta te face sa pierzi doze atunci poti cere ajutor.

¦ Tine-le la indemana

Tine-ti medicamentele aproape de ceva pe care il folosesti constant, gen periuta de dinti, aparat de facut cafea, sau ceas desteptator.

¦ Planuieste dinainte

Intreaba-ti medicul dinainte ce trebuie sa faci daca realizezi ca ai pierdut o doza.

aceste informatii au fost preluate si traduse de pe www.poz.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu