duminică, 28 septembrie 2008

HIV si SIDA

HIV

HIV sau virusul imunodeficientei umane a fost izolat pentru prima data in Paris, in mai 1983, de catre Luc Montagnier. Face parte dintr-un grup de virusi numit retrovirusi.

Retrovirusii copiaza materialul lor genetic in materialul genetic al celulelor umane. Aceasta inseamna ca celulele infectate raman infectate pentru tot restul vietii lor.

Prin mecanisme care nu au fost inca in intregime intelese, HIV impiedica sistemul imunitar sa functioneze asa cum trebuie. In mod normal, sistemul imunitar al organismului ar lupta impotriva infectiilor. Dar HIV este capabil sa infecteze celulele cheie, numite celulele CD4 care coordoneaza lupta sistemului imunitar impotriva infectiilor.

Multe sunt distruse im primele saptamani ale infectiei. Celelalte celule CD4, infectate sau neinfectate, alaturi de alte parti ale sistemului imunitatar, nu mai functioneaza asa cum ar trebui. Aceasta se intampla deoarece prezenta virusului pastreaza sistemul imunitar intr-o stare de sub-activitate care eventual ii scade resursele.                   


SIDA

SIDA sau sindromul imunodeficientei dobandite este rezultatul afectarii sistemului imunitar de catre HIV. 

Un sistem imunitar afectat nu poate proteja organismul impotriva infectiilor "oportuniste" specifice sau tumorilor. Se numesc oportuniste pentru ca sunt cauzate de organisme care de obicei sunt controlate de sistemul imunitar si care "profita de oportunitatea" de a cauza boli in momentul in care sistemul imunitar este deprimat.

Vor urma articole despre infectiile oportuniste care sunt considerate specifice pentru SIDA. Ca si in cazul oricarei alte afectiuni, fiecare persoana poate experimenta diferite probleme clinice, in functie de infectia oportunista pe care o dezvolta. Aceasta este definitia termenului de "sindrom" - o colectie de diferite semne si simptome ale aceleiasi afectiuni medicale. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu